Kronik bir hastalık olan ve solunum yollarını etkileyen astım hastalarının günlük hayatta kullandığı ürünlerde de dikkatli olması gerekmektedir. Bunların en başında ise en çok vakit geçirdiği mekanlardan biri olan ev gelmektedir. Evde kullanılan halı, perde, mobilya, koltuk, pike gibi eşyaların antialerjik olması günlük hayatta kolaylık sağlayacak ve kişi kendini daha mutlu ayrıca rahatlamış hissedecektir. Her defasında ayak basılan ve toz hapsedebilen halı ise bu eşyaların en başında gelmektedir. Astım hastalarının halılarını antialerjik halılar arasından seçmesi gerekmektedir. 

Antialerjik Halı Nedir?

Antialerjik halı alerjiye sebep olan mikroorganizmaları üzerinde uzun süreli olarak yer edindirmeyen halı çeşididir. Öncelikle tüm tozları içine hapseder ve sadece süpürge ile tüm mikroorganizmaların hali üzerinden gitmesini ve halıda barınmamasını sağlar. Alerjiye sebep olan mikroorganizmaların havaya karışmasını böylelikle engeller. Özellikle astım hastaları ve alerjik bünyeler antialerjik halı kullananlar arasında yer almaktadır. Ayrıca bu halı modelleri halk arasında hav çıkarmayan halı olarak da bilinmektedir. 

Antialerjik Halıların Özellikleri Nelerdir?

Antialerjik halı modelleri toz tutar. Üretilirken kullanılan ham maddesi sayesinde tozları tutar ve havaya karışmasını engeller. Alerjiye sebep olan bu mikroorganizmalar yani tozlar (maytlar) uygun nem ve sıcaklığın bulunduğu her yerde varlıklarını sürdürebilir. Sert yüzeylerde ise bu alerjenlerin tutunabilecekleri bir yüzey olmadığı için havaya karışırlar. Astım hastaları ve alerjisi olan insanlar ise bu havayı soluduklarında nefes alamamaya ya da alerji reaksiyonları göstermeye başlar. Antialerjik halılar bu tozları bir süpürge gelip onları çekene kadar bünyesinde tutmaya devam eder. Bu durumda aslında astımı ya da alerji olan insanların halısız evde yaşamayı tercih etmeleri de çok doğru bir seçenek değildir. 

Antialerjik Halılar Nerede Kullanılır?

Antialerjik halılar evin her bölümünde kullanılabilirler. Salon, mutfak, çocuk odası, yatak odası, koridor ve benzeri evin her odasında kullanılması fayda sağlayacaktır. Özellikle astım ya da alerjik hastalar için bu halılar gereksinimdir. Fakat isteyen her kişi beğendiği ya da kendini daha rahat hissetmek istediği için kullanabilir. 

Dileyen işyerleri de bazı durumlarda antialerjik halı kullanmayı tercih edebilmektedir. Özellikle çok fazla farklı kişinin girip çıktığı ev tarzı ofislerde antialerjik halı kullanmak uygun olabilir. Çocuk odalarında ise antialerjik halı 6 m2 ölçülerinde genellikle uyum sağlamaktadır, tabi bu odadan odaya değişiklik de gösterebilmektedir. 

Antibakteriyel Halı Nedir?

Antibakteriyel halı ile antialerjik halı birbirine karıştırılabilmektedir. Aslında aralarında fark vardır. Antialerjik halılar 8968 gri mavi halıların bazı iplikler kullanılarak üretilmesi ile üretim gerçekleştirilerek meydana gelir. Fakat antibakteriyel halılar mikroorganizma üretimini engellemek için üzerine bir kimyasallar ile oluşturulmaktadır. Yani antibakteriyel özelliği sonradan kazandırılmaktadır ve ortalama sekiz yıkama sonrasında bu özellikle kaybolmaktadır. Bu kimyasal sayesinde ise hali üzerinde bakteriler tutunmaz, yaşam alanı bulamaz ev içi havalandırıldığında bulundukları ortamdan uzaklaşırlar. 

Antibakteriyel halılar mikrofiber halı modelleri ile karıştırılmamalıdır. Mikrofiber halılar emici özelliği ile kiri ve bakteriyi emip tamamen yok ederken antibakteriyel halılar kendine uzak tutarak dışarı yollar. Fakat çocuk odası için mikrofiber halılar da tavsiye edilmektedir.

Antibakteriyel Halının Özellikleri Nelerdir?

Antibakteriyel halılar özellikle alerjik bünyeler için nano teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Bir kimyasal yardımı ile ev içinde bakterilerin barınmamasını sağlayan bu halılar aynı zaman çocuklu evler için ya da hassas kişilerin evleri için de tercih edilmektedir. Akrilik emilim esaslı kimyasallar ile bakteri oluşumunu engelleyen bu halılar alerjik ve hashas bünyelerin rahat yaşam sürmelerine yardımcı olmaktadır. 

Antibakteriyel Halı Nerede Kullanılır?

Antibakteriyel halılar istenilen her mekanda kullanılabilir. Fakat hassas ve alerjik bünyelerin yaşadıkları ortamlarda kullanılmaları özellikle önerilmektedir. Buna ek olarak ise yeni yürümeye ve emeklemeye başlayan bebeklerin olduğu, yerde oyunlar oynayan çocukların olduğu evlerde de antibakteriyel halıların kullanılması gerekmektedir. Çünkü çocuklar sürekli yere düşen her şeyi ağızlarına götürme eğilimine sahiptir. Antibakteriyel halılar önleyici ve koruyucu niteliğinde olacaktır. 

Hipoalerjenik kişilerin de bu halıları tercih etmesi uygun olacaktır. Peki ‘’hipoalerjenik nedir?’’ Kelime anlamı olarak aslında şöyledir; ‘’hipo’’ daha az anlamına gelmektedir ve bu durumda ‘’hipoalerjenik’’ ise ‘’daha az alerjenik’’ manasına gelir. Bu kişilerin alerjik bireyler için kısmi önlem sağlayabilen antibakteriyel halıları kullanması yeterli olacaktır. 

Astım Hastaları Halı Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir?

Astım hastaları havada veya bulundukları mekanda yer alan tozlardan dolayı nefes almakta zorlanmakta ve solunum problemleri yaşamaktadır. Bu yüzden kullandıkları her ürünün onlara yardımcı olacak özelliklere sahip olması ve olabildiğince toz barındırmaması ya da taşımaması gerekmektedir. Evlerde ise en çok tozu havaya yayan ve tutan eşyalar yataklar, halılar ve kütüphanelerdir. Astım hastası biri aynı zamanda uyuduğu oda da kütüphane bulundurmamalı ve çarşafları düzenli ve sık aralıklar ile değiştirmelidir. 


Halı seçiminde ise antialerjik halı seçmesi daha uygun olacaktır. Bu seçim yapılırken bazen antibakteriyel halılar ile antialerjik halılar karıştırılmaktadır fakat antialerjik halılar tozu içine hapseder ve süpürge yapıldıktan sonra tozdan tamamen arınır. Tozun havaya karışmasını engeller. Antibakteriyel halılar ise tozu tutmaz ve havaya karışmasını sağlar. Antibakteriyel halılar bakteriyi de yüzeyinde tutmaz, bakterilerin evden tamamen uzaklaşması için evin sık sık havalandırılması gerekmektedir. Bazı halılar ise hem antibakteriyel hem de antialerjik olabilmektedir. Bu halılar ile astım hastaları genel olarak tam performans edinebilir. 


Sadece bambu ile üretilen halılar doğal olarak antibakteriyel ve antialerjik özelliğe sahiptir. Maksimum fayda bu doğal üründen sağlanabilecek olsada fiyat olarak bu ürünler biraz fazla olabilmektedir. Fakat astım hastaları halısız bir evde oturmayı da tercih etmemelidir. Çünkü halı her koşulda toz tutucu özelliğe sahiptir. Tozların her yere yayılmasındansa çoğunluğunun tek bir noktada birleşmesi daha iyi olacaktır. Düzenli halı ve ev bakımları ile astım ve alerji hastaları rahat nefes alabilir. 

Genel olarak astım ve alerjik insanlar toz tutmayan ve tüysüz halı seçmeleri gereklidir. Astım hastaları ve alerjik insanlar yün gibi hayvan tüylerine de reaksiyon gösterebilmektedir, yani yün alerjisi de yaşayabilmektedirler. Ürün maddesinden yün olmadığından da emin olunması gerekmektedir. 

Antibakteriyel ve Antialerjik Halılar Nasıl Temizlenmelidir?

Antibakteriyel yıkanabilir halı ve antialerjik halılar temizlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Öncelikle temizleme işleminin yapılacağı yerin de temiz olması gerekmektedir. 

  • Halı yıkanmadan önce detaylıca süpürülmelidir. 

  • Temizlik süresince olabildiğince kimyasal içermeyen temizlik ürünleri tercih edilmelidir. 

  • Doğal temizlik yöntemleri için karbonat ve sirkeden yararlanılabilir. 

  • Halılar silindikten sonra mutlaka ev havalandırılmalı ve halılar kurutulmalıdır. 

  • Eğer su çekici bir elektrik süpürgesi yoksa bez ve sünger yardımı ile halının suyu çekilebilir. 


Tüm bu maddelere ek olarak halıların genel bakımı için şu noktalara da dikkat edilmesi gerekmektedir;


  • Halılar dövülmemeli, sert çizimler ile ovulmamalıdır. 

  • Ev, evin genel bakımı için de olmak üzere her gün en az yarım saat havalandırılmalıdır. 

  • Halılar haftada en az iki kez süpürülmelidir. 

  • Kimyasal ürünlerden mümkün oldukça kaçınılmalı, doğal temizleyiciler tercih edilmelidir. 

  • Halılar da düzenli olarak balkon gibi bölgelerde havalandırılmalıdır.